Plug & Light avagy VILÁGÍTÁS MÁS MEGVILÁGÍTÁSBAN

A 2018. évi Light & Building kiállítás egyik, a Plug & Light névre elkeresztelt világítástechnikai megoldása, mely átformálja a beltéri világítást és fényerőszabályzást. A több világítástechnikában jártas gyártó által elindított kezdeményezéshez a Gira is csatlakozott. Az új elgondolás, rugalmasabbá teszi mind a tervezést, mind a szerelést, de legfőképp a használatot.A Plug & Light lényege, hogy a világítótestet egy speciálisan kiképzett csatlakozóba közvetlen kell illeszteni. A falon elhelyezett csatlakozó aljzat a hagyományos villanyszerelési dobozba építhető be, ezáltal akár a kapcsolókkal, dugaszolóaljzatokkal is összesorolható. Az aljzatba az illeszkedő csatlakozóval szerelt lámpákat lehet beilleszteni. A Plug & Light csatlakozójába egy speciális mágnes lemez van beépítve, ehhez kapcsolódik a rendszerhez illesztett, speciális csatlakozó résszel ellátott lámpatest (ez tartja a lámpát a helyén). Az aljzat kiképzésének köszönhetően, a beillesztett lámpát akár 360 fokos szögben el lehet forgatni, a fény iránya változtatható tetszés szerint. Így például az ágy mellett elhelyezett éjjelilámpa a plafonra irányítva hangulatvilágításként, az ágy felé irányítva olvasólámpaként, a bútorok felé irányítva akár szekrény megvilágításként is működhet. A Plug & Light a Gira mindegyik kapcsolócsaládjával kompatibilis, dimmelhető, sőt (az azt támogató lámpák esetében) a színhőmérséklet is szabályazható.

A Plug & Light szabvány bármely gyártó számára elérhető, így a lámpák gyártásával foglalkozó cégeknek lehetősége van arra, hogy a rendszerbe integrálható design lámpákat tervezzenek és gyártsanak.

Mind a felhasználás, mind a tervezés és beszerelés szempontjából számos előnye van a Plug & Light-nak:
·         az alapszerelvényezés nem kíván extra kiegészítőket
·         az aljzatok falra és mennyezetre egyaránt szerelhetőek
·         a lámpák egymás között cserélhetőek – egyetlen mozdulattal, akár működés közben is
 
A Plug & Light aljzatok a Giránál 2018 őszétől rendelhetőek. Több gyártó meglátta a jövőbe mutató lehetőséget a Plug & Light-ban, így többféle lámpa közül lehet majd válogatni.